Educació pública, ara més que mai.

Versió final en català de l’article de la Xarxa de Drets dels Infants escrit per a La Veu del Carrer (05/03/2014)

Educació pública, ara més que mai

Enguany es compleixen 25 anys de l’aprovació de la Convenció dels Drets de l’Infant, un text que recull els drets econòmics, socials, culturals, civils i polítics de la infància i que, en el seu moment, va representar la concreció de la filosofia i pràctica dels drets humans al món infantil.

És un bon moment ara per avaluar l'”estat de la qüestió” en el nostre àmbit més proper: Barcelona. La crisi econòmica i social actual representa una gran oportunitat per provar la capacitat de resistència d’una carta de drets, però també d’obligacions, com és la Convenció. Ens trobem davant d’un veritable test d’estrès sobre la infància.

El 2011 es va conformar a Barcelona, sota l’empara de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, la Xarxa de Drets dels Infants, que reunia un ampli ventall d’entitats dedicades a la promoció i defensa dels drets de la infància barcelonina i d’altres llocs del món. En aquests tres anys de vida s’ha transitat de la mera organització anual de la festa commemorativa de la convenció, al desenvolupament d’un mecanisme continu d’acció de caire crític i propositiu, i que abasta tasques de comunicació, sensibilització i denúncia. És un fet positiu el progressiu empoderament de totes les entitats que formen la xarxa, qüestió que permet un diàleg fluït i crític amb l’Ajuntament de Barcelona, un dels membres de la mateixa. La Xarxa té la voluntat de convertir-se en un instrument de defensa del compliment de les garanties de la Convenció, vulneracions dels drets dels infants, també des de la seva vessant local.

Entre altres tasques, la Xarxa lluita activament pel dret a l’educació. La Convenció reconeix el dret de l’infant a una educació en condicions d’igualtat en els nivells bàsics, i res millor per garantir aquest objectiu que una educació pública, gratuïta, universal i de qualitat. Durant 2013, la Xarxa va elaborar un document que pretenia desmuntar molts dels estereotips vinculats a l’educació pública i que tracten d’afeblir i soscavar el seu caire igualitari. El suposat desavantatge que podria comportar la presència d’estrangers a les aules o el caire no formatiu de l’educació més primerenca són alguns dels prejudicis rebatuts en aquest document.

La Xarxa , com a instrument d’acció ciutadana vinculada a la infància i l’adolescència a Barcelona, continuarà durant 2014 treballant per garantir els drets recollits a la Convenció durant el seu aniversari. En primer lloc es proposarà exigir, d’una banda, als governs l’estricte manteniment dels seus compromisos amb la infància, amb més èmfasi encara en temps de crisi, i, de l’altra, responsabilitat a la classe política en general respecte als discursos perversos que proliferen sobre l’educació pública.

Xarxa dels drets dels Infants de Barcelona

www.xarxadretsinfants.cat

Per descarregar l’article en pdf, punxeu aquí 

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Educación, Valores y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Educació pública, ara més que mai.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s