Contra la manca de participació, acció veïnal. El cas de la Rambla de Poblenou.

rambla_poblenou

Fuente: Propia
Nota: Aquesta pancarta que és a la Rambla no té res que veure amb el procés de Fem Rambla

Versió inicial i estessa d’un article d’opinión per a La Directa sobre el procés Fem Rambla, a Poblenou. Publicat el passat dia 16 d’octubre al núm. 333 del setmanari.

Joaquima Raspall i Juanicó “Donya Quimeta”, Josep Maria Huertas i Claveria o Anna Garcés i Delgado, són alguns dels noms que figuren, sobre polides plaques metàl·liques, a llocs destacats del paviment de la Rambla de Poblenou. Es tracta de dones i homes que, ja sigui pel seu activisme polític, intel·lectual o artístic, constitueixen part important de la memòria col·lectiva del barri.

L’emplaçament d’aquests noms no és casual. La Rambla del Poblenou actua com a eix físic del barri. Tots els carrers condueixen, d’una manera o altra, a la Rambla, el que la converteix, a més de la via principal pels vianants, en lloc de trobades, de passeig i de comerç. En definitiva, un lloc on veure i deixar-se veure i on el passat i el present s’uneixen.

Avui aquest referent pel barri es troba en disputa. El passat mes d’abril el Districte va donar ordre de començar unes obres de modificació d’aquest emblemàtic lloc del Poblenou. La voluntat, tant d’urbanistes com de polítics, era la d’augmentar l’espai reservat per a terrasses de bars i restaurants ampliant i modificant per això les rotondes i reduint el tràfic, no només de vehicles si no també de vianants. Part dels restauradors, comerciants i botiguers del barri, organitzats i al tant de la possible modificació, van aprofitar la seva millor capacitat d’incidència per imposar el seu criteri al procés institucional de participació i presa de decisions. El consistori va veure així avalades les seves intencions.

L’impostat consens es va desbaratar el dia abans de l’inici oficial de les obres. Una convocatòria informal per estar presents a la Rambla va fer que uns 25 veïns i veïnes del barri, entre els que podíem trobar treballadors a punt de marxar a la feina, joves y estudiants, membres de les associacions de veïns locals e inclòs botiguers de carrers propers, sortissin al carrer a les clares del matí del dimecres 10 d’abril. No va fer falta pancartes, altaveus ni la presencia de la policia. Després de una breu conversa amb els obrers i alguna trucada a l’Ajuntament per part de la gent del Casal del Barri, convocants de la trobada, en qüestió d’una hora les obres es trobaven aturades i la empresa adjudicatària es marxava. El veïnat, a proposta del Casal, conscient de que desprès de aquest primer pas hi havia que fer alguna cosa, es va reunir a Can Saladrigas i va decidir sol·licitar al govern de la ciutat un altre procés de participació que, a més a més, impliqués una visió més global de la Rambla.

Així, amb les obres aturades, va començar Fem Rambla, una dinàmica participativa veïnal que compta, entre altres qüestions, amb grups de treball, enquestes i assemblees que persegueixen fer valer la veu dels veïns i veïnes del barri. El procés, que té previst finalitzar al desembre d’aquest any, pretén anar més enllà de la simple proposta d’alternatives al projecte d’obres del Districte. Es tracta, més bé, d’un intent de posar en marxa una mena d’urbanisme participatiu que sigui capaç de decidir les futures línees d’actuació a la Rambla.

La negociació amb l’Ajuntament i el Districte ha corregut paral·lela als esdeveniments i actes participatius, i en una reunió a finals de juliol, Fem Rambla va proposar als representats municipals sumar-se al procés i decidir, conjuntament, que fer a aquest indret tan representatiu del barri. La postura de l’Ajuntament va ser la de prometre l’estudi de la proposta veïnal i el plantejament d’una contraproposta.

El projecte de participació i presa de decisions finalment entregat pels tècnics municipals desprès de l’estiu no ha sigut del grat dels veïns i veïnes. Aquests han vist com l’Ajuntament cercenava, en gran part, l’iniciativa veïnal i la capacitat de decisió de l’assemblea de Fem Rambla. Així, una assemblea oberta celebrada el passat dia 26 de Setembre de nou a Can Saladrigas, per aclaparadora majoria, rebutjava el document de l’Ajuntament en la seva totalitat i demanava a les institucions municipals que aturessin tota reforma fins que tinguessin en compte les propostes del veïnat del Poblenou.

Aquests fets posen de manifest que la idíl·lica postal d’una ciutat desconflictivitzada, pacífica i unida, on els interessos polítics, socials i econòmics van de la mà, no existeix més que en els plans de màrqueting municipal que intenten inserir a Barcelona entre les grans urbs globals. Les ciutats són, per definició, l’escenari de múltiples conflictes generats per la lluita d’interessos i classes sobre l’ús i la concepció de l’espai. El que els veïns i veïnes del Poblenou estan manifestant, en definitiva, és una resistència a la privatització de l’espai urbà i a la manca de participació efectiva, una més de les formes que adopten les lluites per la ciutat.

En aquests dies, Fem Rambla continua treballant. A finals d’octubre està previst tenir una primera imatge, diagnosi i resultats de la dinàmica posada en marxa al full de ruta inicial. Fem Rambla, fent justícia als noms de les polides plaques metàl·liques, sembla estar dient: “tranquils, mai ens marxarem”.

Esta entrada fue publicada en Antropología Urbana y etiquetada , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Contra la manca de participació, acció veïnal. El cas de la Rambla de Poblenou.

  1. Pingback: Contra la falta de participación, acción vecinal. El caso de la Rambla de Poblenou (CAT)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s