“Mercado de Futuros”. La Mirada Anterior. Comprendre la Ciutat i el Conflicte Urbà mitjançant el Cinema” – 26/09 – La Reina de África, 21.30 h.-

la mirada anterior

Dijous 26 de setembre

21:30 h

La Reina de África

c/Bolívar, 10

Aquest dimecres vinent l’Observatori Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) us convida a la 5ª sessió de LA MIRADA ANTERIOR , un cicle de cinema on volem veure, debatre, analitzar les mirades que s’han produït des d’aquest mitjà sobre la ciutat i sobre els conflictes que allà tenen el seu escenari.

Us esperem!!

Contiguts de la sessió:

“Mercado de Futuros”

(Mercedes Álvarez, 2011)

El desalojo y derribo de una antigua casa, con todos sus muebles, su abundante biblioteca y su cargamento entero de memoria personal, constituye el punto de arranque de “Mercado de futuros”, película documental que intenta trazar algunos rasgos del nuevo aspecto del mundo. La cámara se asoma a la fiebre del mercado inmobiliario, convertido en una feria del espectáculo y promesa del enriquecimiento o del paraíso, a los brokers de la inversión financiera y a los gurús y predicadores del éxito y la mitología empresarial. De fondo, queda una mirada sobre la virtualización del espacio urbano, el desalojo de la memoria personal y colectiva, y la banalización de sueños y deseos, convertidos finalmente en pura mercancía.

_______________________________________________________

Què és “La Mirada Anterior”? Hem titulat el cilce “La Mirada Anterior”, primer como petit homenatge al gran poeta Octavio Paz i després perquè realment, inspiren part de què volem fer amb aquestes tardes de cine. Para Paz, la mirada anterior resultava la “recuperació de la visió directa del món, aquest instant d’immobilitat en què tot sembla aturar-se, suspès en una pausa del temps. Immobilitat que no obstant això transcorre-impossibilitat lògica però realitat irrefutable per als sentits. Maduració invisible l’instant que germina, floreix, s’esvaeix, brolla de nou. l’ara: abans de la separació, abans de fals-o-veritable, real-o-il·lusori, bonic-o-lleig, bo-o-dolent. Tots vam veure una vegada el món amb aquesta mirada anterior però hem perdut el secret. Vam perdre el poder que uneix a qui mira amb allò que mira”.

El que ens plantegem també com a grup de recerca sobre antropologia de les lluites per la ciutat és fins a quin punt existiria aquesta mirada anterior, aquesta primera mirada, o recuperant una de les grans pel·lícules sobre la qüestió, La mirada de Ulises de Theo Angelopulos. Podríem pensar que aquesta primera mirada existeix o no? Aquesta mirada ésla que no veu? ..és només una fantasia?  És potser per això, la més important de totes, però contundentment per això, la que no pot ser revelada, si no és a costa d’exposar laseva mentida?. Ens trobaríem doncs amb el poder del desemmascarament, de crear misteris. Allò que Hegel anomenà “la tasca del negatiu”, o “hipòtesi repressiva” seguint Foucault.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Antropología Política, Antropología Urbana, Política y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s