“Fuegos bajo el agua”. La Mirada Anterior. Comprendre la Ciutat i el Conflicte Urbà mitjançant el Cinema” – Dimecres 17/07 – Ateneu la Flor de Maig, 20.00H

LA MIRADA ANTERIOR - 4ªsessió

Dimecres 17 de Juliol

20:00 h

Ateneu La Flor de Maig

c/Doctor Trueta, 195

Aquest dimecres vinent l’Observatori Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) us convida a la 4ª sessió de LA MIRADA ANTERIOR , un cicle de cinema on volem veure, debatre, analitzar les mirades que s’han produït des d’aquest mitjà sobre la ciutat i sobre els conflictes que allà tenen el seu escenari. 

Aquesta 4ª sessió estarà dedicada al barri del 23 de Enero en Caracas i constarà del passi del documental “Fuegos bajo el agua. Geografías de la política” amb la presència de una dels seus realitzadors, Nuria Vila

Us esperem!!

Contiguts de la sessió:

“Fuegos bajo el agua. Geografía de la política”

(Nuria Vila i Lenin Brea, 2009 – V.O. Castellà – 75′)

Aquest documental pretén rescatar l’experiència política d’organització i lluita del poble veneçolà a partir d’una reflexió sobre la història del barri conegut com “23 de Enero”. A partir dels seus protagonistes que pertanyen a moviments de base es fa un recorregut pels esdeveniments històrics més significatius des de la fundació del barri fins als nostres dies, incidint en la relació entre lluites populars típicament barrials: lluites per serveis bàsics, cultura, etc., i l’organització històrica de l’esquerra veneçolana i caraquenya. Respecte al moment actual, aquest treball s’interroga sobre les noves oportunitats i reptes de la mobilització popular que s’obren amb el nou govern revolucionari.

_______________________________________________________

Què és “La Mirada Anterior”? Hem titulat el cilce “La Mirada Anterior”, primer como petit homenatge al gran poeta Octavio Paz i després perquè realment, inspiren part de què volem fer amb aquestes tardes de cine. Para Paz, la mirada anterior resultava la “recuperació de la visió directa del món, aquest instant d’immobilitat en què tot sembla aturar-se, suspès en una pausa del temps. Immobilitat que no obstant això transcorre-impossibilitat lògica però realitat irrefutable per als sentits. Maduració invisible l’instant que germina, floreix, s’esvaeix, brolla de nou. l’ara: abans de la separació, abans de fals-o-veritable, real-o-il·lusori, bonic-o-lleig, bo-o-dolent. Tots vam veure una vegada el món amb aquesta mirada anterior però hem perdut el secret. Vam perdre el poder que uneix a qui mira amb allò que mira”.

El que ens plantegem també com a grup de recerca sobre antropologia de les lluites per la ciutat és fins a quin punt existiria aquesta mirada anterior, aquesta primera mirada, o recuperant una de les grans pel·lícules sobre la qüestió, La mirada de Ulises de Theo Angelopulos. Podríem pensar que aquesta primera mirada existeix o no? Aquesta mirada ésla que no veu? ..és només una fantasia?  És potser per això, la més important de totes, però contundentment per això, la que no pot ser revelada, si no és a costa d’exposar laseva mentida?. Ens trobaríem doncs amb el poder del desemmascarament, de crear misteris. Allò que Hegel anomenà “la tasca del negatiu”, o “hipòtesi repressiva” seguint Foucault.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Antropología Política, Antropología Urbana, Política y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s